apple-touch-iconapple-touch-iconapple-touch-iconapple-touch-icon
  • Úvod
  • Léčba
  • O mně
  • Články
  • Recepty
  • Spolupráce
  • Kontakt
Sjednat schůzku

Důležitost rovnováhy v nerovnovážném světě

Napsal Adolf Jána • 4 června 2016

V rámci teorie základních orgánů je cílem dosažení rovnováhy a to jak duchovní tak i fyzické. V tomto článku bych se chtěl zaměřit především na tu vnější, tedy fyzickou rovnováhu.

Těla všech organismů a živočichů jsou stvořena z určitých prvků (hořčík, vápník, železo, vitamíny atd.) a všechny tyto prvky jsou v tělech organismů zastoupeny v konkrétním množství, které spolu vytváří rovnováhu. Stejně tak i naše těla jsou stvořena z různých prvků a dokud jsou všechny tyto prvky v rovnováze, jsme zdraví a není důvod, abychom onemocněli. Zároveň jsme schopni se bez problémů vyrovnávat s různými každodenními vlivy (např. stres), které na nás působí.

Pokud je však tato rovnováha narušena a nějaký prvek je v našem těle ve vyšším množství a jiný v nižším pak onemocníme. Rovnováha každého člověka je velmi individuální a na to, jestli je náš organismus v rovnováze nebo ne má velký vliv mnoho různých faktorů. Ty hlavní jsou uvedené níže.

  • Pohlaví
  • Věk
  • Místo kde žijeme
  • Životní styl (kde pracujeme a co děláme, sport atd.)
  • Osobnost člověka
  • Co jíme
  • Spánek

Většina těchto vlivů se v průběhu našeho života mění a s tím se zároveň mění i potřeby našeho organismu pro to, abychom zůstali zdraví. Díky tomu je pro každého z nás zdravé něco jiného. Z toho pak vyplývá, že není možné všeobecně říct, že jsou nějaké potraviny zdravé pro všechny nebo naopak, že jsou pro všechny špatné.

V dnešní době jsou dobrým příkladem mléčné výrobky nebo potraviny obsahující lepek. Někdo často pije mléko a jí mléčné výrobky, žádné problémy se u něj neobjeví a výrobky z mléka jsou pro daného člověka naprosto v pořádku a zdravé. Naopak někdo jiný vypije sklenici mléka nebo sní jogurt a bude mít různé potíže od problémů s trávením, s akné až po problémy s intolerancí na laktózu.

S něčím podobným se setkáme i u potravin obsahujících lepek. Některým lidem žádné problémy nezpůsobuje a pro jiné je lepek noční můrou. Pokud chceme zůstat v rovnováze, pak je důležité se naučit rozlišit co je pro nás dobré a co ne.

Photo by Thomas Rehehäuser on Unsplash

Jak být v rovnováze?

K tomu, abychom žili v rovnováze, by nám měly pomáhat naše smysly, které mají za úkol určit co je dobré a co ne. V praxi to znamená, že když nás například „honí mlsná“ tak nám chybí energie, když máme chuť na slané, chybí nám naopak nějaké minerály atd. Stejně tak to ale funguje i s jídly, která nám nechutnají – náš organismus nám tím posílá zprávu, že prvků, které jsou obsažené v daném jídle je v našem těle už moc.

Dobrým příkladem jsou těhotné maminky, které mívají často různé chutě – miminko jim tak říká, které živiny v danou chvíli potřebuje pro svůj správný vývoj.

Podívejme se na živočichy, jejichž těla se skládají ze stejných prvků a kteří jsou dobrým příkladem toho, jak správně smysly fungují. Tento příklad je skvěle popsaný v Bahá‘í písmech (neoficiální překlad z anglického zdroje):

„Důkazem toho je, že zatímco jiná zvířata nikdy nestudovala lékařské vědy ani neprováděla výzkumy v oblasti nemocí či léků, ošetřování nebo léčení – i přesto když některé zvíře padne za oběť nemoci, příroda jej vede po loukách nebo pustých místech k právě takové rostlině, kterou když zkonzumuje, zbaví zvíře nemoci. Vysvětlení je, že v případě, že například prvek cukru v těle zvířete poklesl, zvíře v souladu s přírodními zákony dychtí po bylině, která je bohatá na cukr. Poté přirozeným nutkáním, kterým je chuť, zvíře mezi tisíci různými druhy rostlin v celé oblasti objeví a sní bylinu, která obsahuje prvek cukru ve velkých množstvích. Takto je nezbytná rovnováha látek, ze kterých se jeho tělo skládá obnovena a zvíře je zbavené své nemoci.“

Photo by James McGill on Unsplash

Nicméně pokud je náš organismus v nerovnováze, pak není vždy schopný rozeznat co je správné a co ne. V takovém případě by měl doktor předepsat právě taková jídla, která obsahují chybějící prvky v přiměřeném množství. Když tělo získá zpět svou přirozenou rovnováhu, nemoc i její příznaky odezní.

Ve své praxi se tedy soustředím především na předepsání těch správných jídel, díky kterým se organismus dostane zpět do své přirozené rovnováhy a uzdraví se.

Sdílet
Adolf Jána
Adolf Jána
Pomůžu vám uzdravit se. Jsem výživář s přesahem a věnuji se Avicennově medicíně. Nejvíce ode mne získáte, pokud cítíte, že chcete převzít zpátky kontrolu nad svým zdravím ale nevíte, kde začít. Miluji čokoládu, jógu a svou nedávno narozenou dceru.

Související příspěvky

8 března 2018

11 mýtů o půstu a nutnosti jíst často a malé porce


Celý článek
6 února 2018

Máslo vs. margarín – proč věřím víc kravám než chemikům


Celý článek
12 prosince 2017

8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle


Celý článek

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

  • 0
    11 mýtů o půstu a nutnosti jíst často a malé porce
  • 0
    Máslo vs. margarín – proč věřím víc kravám než chemikům
  • 0
    8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle
  • 0
    Co jíte? A co jí Vás?

Recepty

  • 0
    Hummus (3+4)
  • 0
    Cizrnový chleba (3+4)
  • 1
    Máslové sušenky z cizrnové mouky (3+4)
  • 0
    Falafel (3+4)
© 2020 Adolf Jána. Všechna práva vyhrazena. Všechny informace na této webové stránce jsou určeny pouze pro informační účely. Obsah není určen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.
Privacy Policy | Zásady ochrany osobních údajů
Užívám cookies, abych vám zajistil co možná nejsnadnější použití mých webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet moje stránky předpokládám, že s použitím cookies souhlasíte.Souhlasím