apple-touch-iconapple-touch-iconapple-touch-iconapple-touch-icon
  • Úvod
  • Léčba
  • O mně
  • Články
  • Recepty
  • Spolupráce
  • Kontakt
Sjednat schůzku

BIO – jen byznys nebo první krok na Vaší cestě ke zdraví?

Napsal Adolf Jána • 26 září, 2017
Photo by Luke Michael on Unsplash

Oblíbenost bio potravin dneska stále stoupá. V supermarketech rostou větší regály s nabídkou bio výrobků a možná se časem dočkáme i bio supermarketu.

I přes jejich rostoucí popularitu ale vědci do dneška diskutují nad tím, jestli bio potraviny opravdu obsahují více živin než konvenční potraviny a zda jsou lepší nebo ne.

Nezřídka se setkávám s názorem, že bio je jen byznys a žádná přidaná hodnota v tom vlastně není.

Jsou tedy bio potraviny lepší a proč? Měli byste je kupovat? Čím se při nákupu bio potravin řídit?

Proč je kolem toho takový zmatek?

Bylo provedeno už tolik výzkumů, přesto jsou mezi jejich výsledky takové rozdíly.

Zjištění několika studií, které jsou proti tvrdí, že konzumaci bio potravin nelze doporučit, protože neexistují dostatečně silné důkazy o tom, že by obsahovaly větší množství živin (1, 2, 3).

Jiné výzkumy na druhou stranu došly k závěru, že bio potraviny obsahují například vyšší množství vitamínu C, zinku, železa a antioxidantů (4, 5, 6, 7).

Existuje hned několik důvodů, které ovlivňují výsledky:

  • Kdy je ovoce nebo zelenina sklízena
  • Počasí během sezóny
  • Kvalita půdy
  • Čím jsou zvířata krmena
  • Roční období

Tyto a další faktory mají velký vliv na množství živin v potravinách. Ve výsledku jde o velmi komplexní téma, které není jen černobílé.

…a nezapomeňme ani na působení lobby na obou stranách barikády. I špičkoví vědci se mohou „mýlit“.

Nicméně poslední zmíněná studie, která analyzovala 343 výzkumů, došla k následujícímu závěru: bio potraviny obsahují výrazně vyšší množství antioxidantů, některých minerálů a vitamínů.

Množství živin je jen jeden z ukazatelů

Bio potraviny ale nekupujeme jen proto, že by mohly obsahovat více živin. Podstatnou roli hraje i množství reziduí z pesticidů nebo jiných látek (např. antibiotika), které pravidelně přijímáme.

A v tomhle směru už se studie shodují – bio potraviny jsou na tom lépe.

Známá studie ze Stanfordu byla v tomto směru opatrná a vyvozuje, že konzumací bio potravin můžeme snížit riziko vystavení se zbytkům pesticidů a bakteriím odolným vůči antibiotikům. Závěry této studie jsou blíže rozepsané zde.

Analýza několika set výzkumů došla v tomto směru k zajímavým výsledkům:

  • V bio potravinách je o 48% nižší množství kadmia. Kadmium je velmi toxický kov, který se v těle akumuluje. Kromě toho, že je karcinogenní, způsobuje taky řadu dalších problémů.
  • Výskyt reziduí z pesticidů je 4x častější v konvenčně pěstovaných plodinách (7).

Říká se, že hodnoty těchto zbytkových látek jsou pořád pod bezpečnostními limity a není se čeho bát. V tomto směru jsou názory pro i proti.

Nicméně, jak v našem těle působí vzniklá kombinace všech nebezpečných látek, kterým jsme denně a dlouhodobě vystaveni? To se vědecky zjistí jen těžko.

Proto si myslím, že je lepší mít se na pozoru.

Rozhodně ale ne za cenu toho, že budete jíst méně zeleniny nebo ovoce.

A to ještě není všechno

(eko)logické zemědělství podporuje mimo jiné rozmanitost okolní přírody
Photo by James McGill on Unsplash

Bio ale přináší i další výhody. Především ve vztahu k přírodě.

Myšlenka (eko)logického zemědělství je ve srovnání s konvenčním zemědělstvím skvělá a pro životní prostředí má celou řadu přínosů:

  • Je šetrnější k půdě
  • Zvířata žijí v lepších podmínkách
  • Má mnohem lepší vztah vůči krajině.

Kupovat bio nebo ne?

Ano, bio potraviny jsou dražší ale taky dostáváte lepší kvalitu. Jako jejich hlavní užitek vidím právě to, že ve srovnání s konvenčními potravinami obsahují minimum zbytkových látek.

To je důležité zejména pro děti, těhotné ženy a tehdy když Vás trápí zdravotní potíže. Pokud máte nevyvinutý nebo oslabený organismus, každá další zátěž znamená pro tělo větší stres.

V rámci prevence je ale role kvalitních potravin neméně důležitá.

Další výhodou je, že výrobci při jejich zpracování většinou nepoužívají tolik zbytečných přísad.

Jedním dechem ale dodávám – není všechno zlato, co se třpytí.

Bio nerovná se zdravá výživa

Junk food je pořád junk food – Photo by Dennis Klein on Unsplash

Lidé často kupují bio potraviny s dobrým pocitem, že jde o zdravou výživu nebo „zdravé mlsání“. Takhle jednoduše to bohužel nefunguje.

U některých výrobků je totiž ve výsledku jedno v jaké kvalitě je konzumujete. Sirup z agáve je skvělý příklad. I když máte bio kvalitu, tak pro Vás zdravý není.

Dalším příkladem jsou průmyslově zpracované potraviny. Junk food pořád zůstává junk food ať už jej kupujete v bio kvalitě nebo ne.

Záleží i na způsobu zpracování potraviny. Když si koupíte bio mléko, dostanete kvalitnější produkt. Pokud je ale pasterizováno pomocí metody UHT (ultra vysoké teploty), tak už tolik nezískáte, protože veškeré organismy jsou při UHT pasterizaci usmrceny tak jako tak. U mléka to totiž není o rozhodnutí bio vs. konvenční ale spíš pasterizované vs. nepasterizované.

Ve výsledku vždy záleží na konkrétní potravině, kterou kupujete.

Jaké bio potraviny se vyplatí nakoupit?

Pokud si nemůžete dovolit kupovat všechno bio ať už z finančních důvodů nebo třeba kvůli nedostupnosti některých potravin, není to konec světa (ani Vašeho zdraví).

Na stránkách Environmental Working Group najdete dva seznamy ovoce a zeleniny ve kterých je obsaženo nejvíce (12 špinavých) nebo naopak nejméně (15 čistých) pesticidů.

12 špinavých:

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Broskve
  6. Hrušky
  7. Třešně
  8. Hroznové víno
  9. Celer
  10. Rajčata
  11. Papriky
  12. Brambory

15 čistých:

  1. Kukuřice
  2. Avokádo
  3. Ananas
  4. Hlávkové zelí
  5. Cibule
  6. Mražený hrášek (na čerstvý se používají např. látky pro ochranu před plísněmi atp.)
  7. Papája
  8. Chřest
  9. Mango
  10. Lilek
  11. Meloun Honeydew
  12. Kiwi
  13. Meloun Kantalup
  14. Květák
  15. Grapefruit

Ty které patří mezi 12 špinavých nakupujte v bio kvalitě. Zejména pokud patří mezi Vaše oblíbené a kupujete je často.

Naopak ty, které jsou mezi 15 čistými, nemusí být vždy bio.

Na stránkách EWG najdete podrobnější seznam, kde jsou i další druhy ovoce a zeleniny.

Mezi další velmi důležité potraviny patří maso a vejce. V konvenčním zemědělství jsou většinou životní podmínky zvířat špatné. Mají málo prostoru, špatné krmení a zažívají hodně stresu. To všechno velmi negativně působí na kvalitu masa a vajec. Proto je jejich kvalita obzvláště důležitá.

Je rozhodně lepší, když koupíte kvalitnější maso méně často, než když budete několikrát týdně kupovat levné a nekvalitní. Každá buňka ve Vašem těle zajásá radostí.

Zapomněl jsem ještě něco?

Snad ne.

Bio potraviny můžou být velkým přínosem pro naše zdraví. Ale i mezi nimi najdete celou řadu předražených výrobků, které nemají se zdravým jídlem nic společného. Při jejich výběru používejte selský rozum.

Ať už bio nebo konvenční, nejlepší je když nakoupíte základní potraviny (nebo jen minimálně zpracované) a ty teprve zpracujete doma. Nemusíte potom trávit věčnost čtením etiket každého výrobku a přemýšlet, jestli je to ještě dobré nebo už ne.

Ať už si chcete zdraví udržet nebo se chcete uzdravit, kvalitní jídlo tvoří základ, který Vám v tomto směru pomůže.

V případě, že Vás trápí zdravotní potíže nebo nemoci, pak je dalším krokem hlavně volba správných potravin, které Vašemu tělu pomohou dát se znovu dohromady.

Pokud se Vám článek líbí, sdílejte jej prosím dál.

Sdílet
Adolf Jána
Adolf Jána
Pomůžu vám uzdravit se. Jsem výživář s přesahem a věnuji se Avicennově medicíně. Nejvíce ode mne získáte, pokud cítíte, že chcete převzít zpátky kontrolu nad svým zdravím ale nevíte, kde začít. Miluji čokoládu, jógu a svou nedávno narozenou dceru.

Související příspěvky

8 března, 2018

11 mýtů o půstu a nutnosti jíst často a malé porce


Celý článek
6 února, 2018

Máslo vs. margarín – proč věřím víc kravám než chemikům


Celý článek
12 prosince, 2017

8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle


Celý článek

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

  • 0
    11 mýtů o půstu a nutnosti jíst často a malé porce
    8 března, 2018
  • 0
    Máslo vs. margarín – proč věřím víc kravám než chemikům
    6 února, 2018
  • 0
    8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle
    12 prosince, 2017
  • 0
    Co jíte? A co jí Vás?
    21 listopadu, 2017

Recepty

  • 0
    Hummus (3+4)
    29 srpna, 2017
  • 0
    Cizrnový chleba (3+4)
    5 února, 2017
  • 1
    Máslové sušenky z cizrnové mouky (3+4)
    20 listopadu, 2016
  • 0
    Falafel (3+4)
    7 listopadu, 2016
© 2022 Adolf Jána. Všechna práva vyhrazena. Všechny informace na této webové stránce jsou určeny pouze pro informační účely. Obsah není určen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.
Privacy Policy | Zásady ochrany osobních údajů