Ghee - 4.
Ghí nebo také přepuštěné máslo má oříškovou vůni a jeho chuť si okamžitě zamilujete. Můžete jej použít všude a na všechno. Díky své teplotní stabilitě je to na vaření ten nejlepší olej. Abyste jej přepálili, museli byste se hodně snažit (vydrží teploty až do 250°C).
O tom, jak moc pomáhá našemu zdraví byla napsána celá řada článků. V Indii ghí dokonce považují za elixír života, takže s ním v kuchyni vůbec nemusíte šetřit.
Ingredience
Porce
-Doba přípravy
2 hodNáročnost
SnadnéPříprava
Pomalu rozpusťte máslo ve velkém hrnci na mírném ohni. Občas jemně zamíchejte, aby se usazeniny nespálily. Pěnu, která vzniká na hladině čas od času sbírejte.
Máslo nechte jemně vřít tak dlouho, dokud nebudete mít jen čistý olej.
Poté stáhněte ghí z plotny a jakmile trochu vychladne sceďte jej přes jemné sítko do sklenice. Přepuštěné máslo vám vydrží přibližně 2 – 3 měsíce a ani jej nemusíte dávat do lednice.
Když povaříte ghí trochu déle, získá tmavou karamelovou barvu a bude ještě lepší.